Sportvrouw van het jaar

Sportvrouw van het jaar zal ik nooit worden vrees ik. 

Ik heb bewondering voor die mensen die drie keer in de week naar de sportschool gaan. En dat nog leuk vinden ook! Toch heb ik in mijn leven al heel wat sportpogingen ondernomen.
En sommige waren best leuk en heb ik redelijk lang volgehouden. Even een lijstje van wat ik zoal heb getracht te doen:

Volleybal (best lang, in mijn jeugd)
Paardrijden (heel lang! Ik was een echt paardenmeisje tot mijn zoveelentwintigste. Toen ben ik er in korte tijd iets te vaak iets te hard afgekegeld. En toen was het wel even klaar. Zeker na die zware hersenschudding)
Callenetics (lekker op een matje liggen en je been opzij optillen en dan steeds 3 cm op en neer bewegen, leek me wel wat, maar was LOEIzwaar)
Kunstzwemmen (echt maar een blauwe maandag, ik ben geen held in het water)
Ballet (toen ik een ienieminimeisje was)
Sportschool ja echt, op die apparaten. Zó enorm geestdodend!

En dat was het wel zo'n beetje. Jaren geleden heb ik al eens een poging tot hardlopen ondernomen, maar dat was ook weer heel snel klaar. En de laatste 9 jaar maak ik mezelf wijs dat ik genoeg aan sport doe omdat ik een beroep heb waarbij ik veel loop. En daarnaast wandel ik elke dag met de honden.
Flauwekul natuurlijk. Dat dat genoeg zou zijn. Ja, ik kom echt wel aan dat half uurtje bewegen per dag. Vér erboven zelfs. Maar dat ik daar nou een conditie mee opbouw... Niet echt. 

Kick some ass
Nou heb ik de pech, eh, het geluk, dat ik in mijn omgeving nogal wat mensen heb die fanatiek, of zelfs héél fanatiek sporten. Hardlopen vooral. En daar schijnen ze dan een kick van te krijgen en zelfs high van te worden! En die mensen plaatsen allemaal succes stories op hun social media. Eerlijk gezegd werd ik daar toch best wel een beetje jaloers op. En die kapotte weegschaal, die elke ochtend een paar kilo teveel aanwijst speelt ook wel een rolletje. 
Dus tijd voor een schop (of 2) onder mijn behind. Van die bank af!
Ja maar ik heb geen hardloopschoenen
Ja maar ik heb geen hardloopkleding
Ja maar ik weet niet hoe ik moet beginnen
Ja maar, ja maar, ja maar......

Daar hebben we de Decathlon voor. En de hardloopschoenenwinkel. Zo gezegd zo gedaan. Outfit gescoord en goede (lees dure) hardloopschoenen aan laten meten. En niet vergeten, een sportBH. (anders komt ze weer met dát excuus). En dan heb je op een gegeven moment zoveel geld uitgegeven aan dat spul dat je ze wel MOET gaan gebruiken. Anders is het zonde.

Mijn vriendin Evy

Ik zou me eigenlijk het beste bij een hardloopgroep kunnen aansluiten. Maar die trainen
's avonds en op onmogelijke tijden. (ik ben een ochtendmens, weet je nog?) En ik wil graag zelf bepalen wanneer ik ga lopen. 
En toen kwam ik Evy tegen. Belgische Evy. Die loopt met je mee wanneer jij zin hebt om te trainen, en die praat onderweg tegen je. 'Kom op, je doet het goed! nog één minuutje rennen en dan mag je weer 2 minuten wandelen".  En die dan ook een duimpje opsteekt als je het goed hebt gedaan. Kijk, dat heb ik nodig!
Coaching. En niet van een slavendrijver die je meteen  vijf kilomter door de bossen jaagt, waardoor je erna aan het zuurstof moet.

Dus nu gaan Evy en ik samen hardlopen. Evy zit in mijn oren en zegt wat ik moet doen. En tussen haar aanwijzingen door luister ik naar motiverende hardloopmuziek.
En weet je wat het is? Als je dan eenmaal van die bank af bent en je je in je strakke hardlooppakje hebt gehesen, dan is het eigenlijk al kicken. Je hebt dan nog geen meter gerend, Maar het alleen al aan hebben van die kleding is al een stimulans om naar buiten te gaan en some ass te kicken!
En het IS ook leuk! Echt waar! Omdat de opbouw zodanig is dat je op geen enkele moment als een vis op het droge naar adem hoeft te snakken. Het geeft je mentaal ook steeds een boost. Het is gewoon goed voor lichaam en geest. Ik heb er al vier hele trainingen opzitten! (zei ze met enige trots, waarbij ik er maar niet zal bijvertellen dat er tussen training 3 en training 4 ongeveer 5 weken zit..)

6 positieve effecten
Er zijn nog meer positieve effecten trouwens:
  1. Harlopen maakt je gelukkiger
  2. Hardlopen helpt om gewicht te verliezen
  3. Harlopen versterkt gewrichten en botten
  4. Hardlopen houdt je scherp, ook als je ouder wordt
  5. Hardlopen vermindert je risico op kanker
  6. Hardlopen voegt jaren aan je leven toe
Hoe dat allemaal zit lees je in dit artikel dat ik vond op Runner's World.

Inkakken
En dan is het nu dus zaak om vol te houden en niet in te kakken. Want Evy wil toch echt wel 3x per week met mij gaan hardlopen. Ze zegt er andere afspraken voor af. Bereidt het zelfs voor voor mij. En als we niet 3x in de week gaan lopen dan schiet het met het opbouwen van die conditie en dus het bereiken van een staat van zijn waarbij je in hogere sferen komt, ook niet echt op.
Dus ik moet nog even ergens wat zelfdiscipline gaan scoren. Dat heb ik op elk ander vlak meer dan voldoende. Maar met het hardlopen is het wel een dingetje. Nu zijn jullie ook op de hoogte. Een beetje sociale controle kan geen kwaad. Of weet je wat? Ga ook mee hardlopen met Evy! Gewoon even de app downloaden!

LET'S DO THIS!
(morgen ga ik weer)

Renate van de Honden

Reacties

Gitte zei…
Sommige mensen zijn geboren hardlopers.... ikke dus niet!! Wat een ellende. Natuurlijk heb ik het ook geprobeerd (ben namelijk best wel sportief), maar er is dus duidelijk niets leuks aan hardlopen. En dan zie je die te oude mensen (boven de 50) in hun te dure loopkleding en schoenen. Ga maar gewoon wandelen op je ANWB-schoenen is mijn advies. Ziet er ook beter uit.
Maar knap hoor Renate....
Anoniem zei…
Denigrerend Gitte, jouw opm. over mensen boven de 50. Ik ben 62 en loop sneller dan menig jongere.
Anoniem zei…
Ik mis je tennis carriëre
Renate van de Honden zei…
Och ja! Tennis! tja, dat geheugen he...

Meest gelezen posts

Calimero gaat verhuizen

Kind in een snoepwinkel